Blog

Een stadsmoestuin is vallen en opstaan, genieten en af en toe een beetje vloeken. Het is zon en frisse lucht, regen en bijtende wind. Regelmatig nemen we je op deze pagina mee de hof in en laten we je proeven van de leuke en minder leuke momenten op het veld. Natuurlijk verschijnen hier ook receptjes over wat je allemaal met dat lekkers in de keuken kan doen.

1 maart 2024

Kom de hof ontdekken op onze infoavond van 2 mei

Goesting in gezonde groenten uit Hasseltse grond? Dan moet je op donderdag 2 mei zeker afzakken naar de infoavond van ecologische stadsmoestuin Hof van Eef. Schrijf je nu in!
1 maart 2024

Schrijf je nu in voor de groentepakketten van 2024

Met de eerste voorzichtige stappen richting lente (aangejaagd door hier en daar een storm) komen ook onze groentepakketten van 2024 er weer vlug aan. We starten in de week van 2 april. Bij ons ben je elke week verzekerd van een vers en gezond pakketje seizoensgroenten!
19 juli 2022

Heet, heet, heet. Tijd voor koud, koud, koud

Een mens zou bijna wensen voor een hittegolf met dit recept… Uiteraard niet, natuurlijk. Maar gazpacho staat toch wel bovenaan mijn lijst van ‘heerlijk’. Als het warm genoeg is tenminste 😉.
19 april 2022

Aziatische sla uit Hasseltse grond…

Aziatische slamix is een mengsel (uiteraard 😊) van jonge blaadjes van Oosterse origine zoals paarse en groene bladmosterd, paksoi, raapsteel en rucola. Het heet sla, maar eigenlijk behoren ze tot de familie van de kolen. Lekker pittig is het in elk geval, zelf ben ik vooral gek van het mosterdblad.
14 september 2021

Artisjok bij de borrel

De ene vindt het een delicatesse, de andere gruwt ervan als ie een stukje op de pizza vindt. Een bloem onder de groenten is artisjok in elk geval. Letterlijk zelfs, want het is de vurige knop van een distelsoort.
20 juli 2021

Gewassen venkel…

Onze groenten hebben graag een beetje water (in de grond en in de keuken). Maar trop is te veel, zoals ooit een kleurrijk oud-premier uitsprak. De overvloedige regen van de voorbije dagen heeft onze venkel doen schieten. Maar omdat we liever niet zomaar verse groenten weggooien, zitten er deze week als extraatje enkele kleine venkeltjes bij. Voor een fris soepje.
9 juli 2021

Quiche van regenboog

Als er één groente in de hof de show speelt, moet het toch wel regenboogwarmoes zijn (zonder dat we al die andere pareltjes in de moestuin oneer aan willen doen…). Fel roze, knalgeel, flitsend oranje. En nog lekker ook. In deze quiche, bijvoorbeeld.  
29 juni 2021

Boon met pretentie

Ze moeten toch één van mijn favorieten in de hof zijn: tuinbonen (of labbonen zoals ze ook wel genoemd worden). De bloemetjes zijn bijzonder, in tinten wit en zwart. De toppen zijn – ook tot mijn verrassing – blijkbaar een delicatesse en lekker in pesto. En de bonen zelf kan je niet anders dan de meest ‘suggestieve’ bonen noemen als deze kanjers nog aan de struik hangen.
18 juni 2021

Zomerse andijvie

Andijvie heb je eigenlijk in twee varianten: diegene met krulletjes (krulandijvie dus…) maar ook het stevigere broertje zonder al die franjes. En het is net die andijvie die in de pakketten van de hof zit. Precies omdat je ‘m zowel warm als koud kan eten.
11 juni 2021

B (l) oeiende kool

Dat broccoli zich officieel één van de superfoods mag noemen, is intussen gemeen goed. Calcium, vezels, vitamine C, bèta-caroteen, het zit er allemaal à volonté in. Dit groentje zou zelfs tegen kanker helpen beschermen. En de naam? Broccoli is eigenlijk gewoon het meervoud van het Italiaanse broccolo, oftewel de bloeiende top van een kool.
21 mei 2021

Paksoi in de pan gehakt

Paksoi is een veelzijdige groente, die je zowel kan bakken, stoven of rauw eten. Maar bovenal staat toch de wok, niet zo vreemd als je weet dat deze groente Oosterse roots heeft.
18 mei 2021

Ufo in de oven

Koolrabi lijkt zo uit een science fiction-film te komen. Met z’n tentakels heeft de groente opvallend veel weg van een marsmannetje of UFO. Maar toch is koolrabi helemaal 'aards' en thuis in deze contreien
11 mei 2021

Vandaag is (rabarber)rood…

Eigenlijk is rabarber een groente, maar in ons hoofd hoort hij toch meer thuis bij het fruit. Want hoe lekker is ‘appelmoes’ van rabarber niet of een warme crumble van rabarber. Maar ook in hartige gerechten kan je de stengels perfect serveren. Zoals varkenshaasje met rabarber en rozemarijn.
27 april 2021

Boontje voor bonen

De bonen mogen dan droog(stoppels) zijn, de recepten zijn passioneel multicultureel… Met ribollita gaan we de Italiaanse toer op, chili con (of sin) carne is Mexico op z’n best en loubia laat proeven van Marokko. Maar oer-Vlaams in tomatensaus is ook niet te versmaden (en vooral heel makkelijk). Belangrijk bij onze droogbonen - borlotti, zwarte bonen, flagolets en witte bonen - is uiteraard dat je ze een nacht in water weekt. En daarna zacht kookt. Vooral ons vele dopwerk een duimpje geven!
13 april 2021

Aardpeer doet het weer

Aardpeer, topinamboer of Jerusalemse artisjok. Exotisch klinkt het knolletje genoeg, maar toch is deze vergeten groente al eeuwen helemaal thuis in onze contreien. Een beetje nootachtig smaakt hij, met tegelijk een zoete toets. Rauw, gestoofd, gekookt, in de oven, het kan allemaal. Hij is overigens geen variant van de aardappel, maar behoort tot de familie van de zonnebloem.
30 maart 2021

Groen met potentie

Goed voor de potentie, heeft selder als reputatie. Maar met zoveel groene vitaminen in één mooie stronk kan iedereen er maar patent van worden…
23 maart 2021

Borsjt uit Hasseltse grond

De groentjes komen dan wel gezond uit Hasseltse grond, voor het recept hebben we onze inspiratie in Rusland gehaald: stoere borsjt oftewel bietensoep.
9 maart 2021

Vrouwen aan de macht…

Op internationale vrouwendag kregen we heerlijk (letterlijk) bezoek op de hof: gedeputeerde Inge Moors vergastte ons op Limburgse bubbels en lekkere pralines om vrouwelijk ondernemerschap in de landbouw in de kijker te zetten.
23 februari 2021

Schrijf je nog snel in voor groentepakketten van 2021

Wie er in 2021 nog bij wil zijn, moet zich nu snel inschrijven voor de groentepakketten. Op 16 maart gaan de eerste groenten de deur uit.
17 december 2020

Schenk eens een pakketje Hof van Eef

Nog op zoek naar een origineel cadeau onder de kerstboom of voor Nieuwjaar? Schenk eens een vers groentepakket van Hof van Eef.
24 november 2020

Rammenas maakt comeback

Lange tijd was het één van die vergeten groenten, maar rammenas maakt tegenwoordig een stevige comeback. Door z’n pittige smaak wordt hij veelal in slaatjes gegeten of als groente-carpaccio (met gerookte zalm). Maar waarom ook niet eens warm proberen als soep of in oer-Belgische stoofpot. Zowel met of zonder vlees kan.
17 november 2020

Zwarte kool uit Limburgse grond

Wat smaakt beter bij herfstweer dan dampende maaltijdsoep. En als dat dan ook nog kan met zo’n ‘adellijk’ klinkende groente als cavolo nero…
3 november 2020

Spruitjestaart

De ene houdt ervan, de andere vindt ze echt maar niks. Maar met spruitjes kan je zoveel meer kanten uit dan je denkt. Hoewel simpelweg gestoofd met flink wat nootmuskaat zeker niet te versmaden is, voelen die kleine groene balletjes zich ook perfect thuis bij pasta, in een winters slaatje of als hoofdrolspeler in een quiche.
9 oktober 2020

Soep met ballen

Met bladmosterd maak je lekkere pesto, het smaakt pittig af in stamppot maar deze soep ‘met ballen’ gaat er ook zeker vlot in.
6 oktober 2020

Een streepje zon

Met dit herfstweer kan je maar beter nog even de zon op het bord brengen. Radicchio (of rood lof) is lekker kleurrijk als sla met een fijne vinaigrette, maar past ook perfect gestoofd bij pasta.
25 september 2020

Pompoentijd

Joepie, dan is het weer pompoentijd… Zo veelzijdig en kleurrijk op het bord. En niet eens altijd veel werk: pompoen met salie. Lekker aanwezig in de groentepakketten.
8 september 2020

Stoempen maar

Omdat het soms ook gewoon eenvoudigweg lekker mag zijn. Zeker met dit miezerend weer. Op het menu: andijviestoemp met spekjes. Hartverwarmend.
28 augustus 2020

Pesto with loof…

Dit keer hebben we het loof lieflijk aan de jonge worteltjes gelaten in het groentepakket. Niet om jullie extra werk te bezorgen, wel omdat je pittige pesto kan maken van dat groen.
4 augustus 2020

Krulkool en courgette in hetzelfde bed

Met z'n krullen is het de frivoolste onder de kolen. Zo kennen we er in deze hof nog, weliswaar 😊 (lees: chef Coolen). Maar krulkool - of boerenkool zoals de Nederlanders het noemen - heeft zoveel meer mogelijkheden in de keuken dan simpele stamppot... Oftewel: lasagne van courgette en krulkool.
21 juli 2020

Twee tinten paars

In plaats van vijftig tinten grijs, gaan we vandaag voor twee tinten paars: aubergine en koolrabi. In een Italiaans huwelijk van tomatensaus.
17 juli 2020

Zoet-zuur….

Deze week een uitdaging in onze groentepakketten: augurk. Om zelf in te maken, we gaan voor doe-het-zelfzaak…😊.
7 juli 2020

Boeket bosui

Vandaag extra veel bosuitjes in de groentepakketten om dit fris, zomers maaltijdsoepje te kokkerellen. Het smaakt vooral naar meer, soep van een boeketje…
1 juli 2020

Tarte flambée met chioggia

Echte schoonheid zit van binnen, klinkt het cliché. Maar de chioggia-biet maakt die uitspraak ook echt waar: als je de Italiaanse biet opensnijdt, verrast die met een kleurenspel van wit en roodroze. De smaak is ook veel zachter dan de aardse beet van de rode biet. Dé manier om een slaatje mee te pimpen. Maar nog zoveel meer. Zoals een tarte flambée uit de Elzas (of Flammkuchen, zoals die daar ook wel heet).
12 juni 2020

Recept: pittige paksoi in de wok

In het groentepakketje van deze week zit een – voor sommigen – nobele onbekende: paksoi. Met deze Oosterse groente kan je heel wat kanten uit zoals stoven, in slaatjes of gewoon gekookt. Maar populairst is ie door z’n oorsprong toch in de wok. Een receptje met pit, voor twee personen:
25 mei 2020

Update: laatste abonnementen van 2020 zijn de deur uit

De laatste abonnementen van 2020 zijn nu definitief de deur uit. Het liep die eerste weken storm voor onze groentepakketten, waardoor we - lees: Eef - nog snel extra bedden geschopt hebben en extra groenten geplant. Maar ook die verse sla, tomaten, kolen,... zijn intussen gereserveerd.
3 mei 2020

Karine Valy van La Bottega is eerste klant op nieuwe website

Verse, gezonde en duurzame groenten en fruit zijn in. En dat zullen we geweten hebben. We zitten bijna door onze abonnementen voor de groentepakketten van 2020. Inschrijven voor 2021 kan over enkele dagen.
14 april 2020

Serre in de steigers

Omdat onze paprika’s, aubergines en tomaten het graag warm hebben, zijn we op zoek gegaan naar een ruime serre.
10 april 2020

Granda

En daar zijn ze dan, onze eerste tomatenplantjes. Helemaal van nul begonnen. Elk zaadje hebben we met veel liefde in de grond gestoken.
6 april 2020

Onze bedden staan klaar

We zijn er helemaal klaar voor. In 2018 was het hier nog een overgroeid buxuspark, vandaag staat Hof van Eef in de startblokken.
2 april 2020

Welkom op onze nieuwe website

Hopelijk vind je hier als liefhebber van lokaal geteelde seizoensgroenten snel de weg naar onze groentepakketten, onze recepten en nieuws uit onze hof.