23 maart 2021

Borsjt uit Hasseltse grond

De groentjes komen dan wel gezond uit Hasseltse grond, voor het recept hebben we onze inspiratie in Rusland gehaald: stoere borsjt oftewel bietensoep.

 

Ingrediënten

  • 450 gram rode biet
  • 2 wortelen
  • 150 gram witte kool
  • 200 gram vastkokende aardappelen
  • 1 ui
  • 1 liter rundsbouillon (best geen blokje) of sterke groentebouillon (indien vegetarisch)
  • 3 eetlepels wijnazijn
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • Boter
  • Zure room
  • Dille
  • Peper en zout
  • Suiker (snuifje naar smaak)

 

 

Bereiding

Doe de bouillon in een kookpot en warm op. Snijd de rode biet, wortel en aardappelen in blokjes van zo’n centimeter. Snipper de ui grof. De witte kool snijd je in reepjes. Stoof de ui aan in boter, voeg bietjes en wortelen toe. Bij de bieten en wortelen doe je de tomatenpuree. Roer even door. Giet er nu de bouillon bij en voeg de aardappelen en witte kool toe. Met peper, zout, wijnazijn en suiker. Samen even een half uurtje laten garen (beslis zelf hoe beetgaar je de groentjes wil).

Wie het helemaal authentiek wil doen, kan vooraf 500 gram soepvlees met een laurierblad een uurtje in de rundsbouillon (best 1,5 liter dan) zachtjes laten pruttelen. Nadien zeef je de bouillon en begin je aan het receptje hierboven. Het soepvlees kan je achteraf in reepjes snijden en toevoegen.

Schep in mooie kommen, afwerken met een toef zure room en fijngehakte dille.