18 mei 2021

Ufo in de oven

Koolrabi lijkt zo uit een science fiction-film te komen. Met z’n tentakels heeft de groente opvallend veel weg van een marsmannetje of UFO. Maar toch is koolrabi helemaal 'aards' en thuis in deze contreien

Koolrabi kan je zowel rauw als gestoofd of in de oven eten. Lekker ouderwets is in blokjes in witte saus, de groente smaakt eigenlijk zoals bloemkool. Echt een aanrader. Maar voor de afwisseling duwen we de vliegende schotel in de oven…

 

Ingrediënten

  • Twee koolrabi’s
  • 100 gram spinazie
  • 1 halve rode ui
  • 1 teentje knoflook
  • 75 ml (light)room
  • 150 ml bouillon (kip of groenten)
  • 75 gram feta
  • 25 gram pijnboompitjes
  • 50 gram boter
  • 50 gram bloem
  • olijfolie
  • Gemalen peper en zout
  • Peterselie

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden. Was en schil de koolrabi’s (de bladeren en stengels kan je bewaren voor soep). Het hoedje snijd je er af. De koolrabi’s mogen een 10-tal minuten koken in licht gezouten water. Daarna mag je aan het uithollen gaan, best wel nadat je de groente even hebt laten afkoelen 😊.

Snijd het vruchtvlees in blokjes en snipper dan de halve rode ui fijn. Plet de knoflook en stoof aan in olijfolie met de ui. Dan mogen ook de blokjes koolrabi erbij. Kruiden met versgemalen peper en zout. Rooster de pijnboompitjes even in een pan (geen vetstof gebruiken!). Stoof de spinazie heel eventjes aan. Van het vuur verkruimel je de feta erover en mogen ook de pijnboompitjes toegevoegd worden. En dan kunnen de koolrabi’s in een ingevette ovenschotel: vul ze met het vruchtvlees en daar bovenop de spinazie. Je kan afwerken met nog wat feta en dan mag het hoedje er weer op. Zet een kwartiertje in de oven. Maak er nu een witte saus bij: smelt boter en doe er zo’n 50 gram bloem bij. Roer en laat even ‘drogen’: je ruikt een beetje een koekjesgeur. Doe er een beetje bouillon bij en (eventueel) witte wijn. Laat indikken. Als laatste voeg je room toe (niet meer laten koken). De koolrabi’s mogen uit de oven, werk af met de saus en gesnipperde peterselie. Serveer met patatjes of puree.