13 april 2021

Aardpeer doet het weer

Aardpeer, topinamboer of Jerusalemse artisjok. Exotisch klinkt het knolletje genoeg, maar toch is deze vergeten groente al eeuwen helemaal thuis in onze contreien. Een beetje nootachtig smaakt hij, met tegelijk een zoete toets. Rauw, gestoofd, gekookt, in de oven, het kan allemaal. Hij is overigens geen variant van de aardappel, maar behoort tot de familie van de zonnebloem.

Ingrediënten

  • 250 gram aardpeer
  • 350 gram aardappelen
  • 150 gram boerenkool
  • 1 sjalot
  • 1 teentje look (optioneel)
  • Melk
  • Peper, zout, nootmuskaat
  • Enkele stengels bieslook

Bereiding

Snijd de boerenkool in reepjes. Snipper de sjalot fijn, pers de look uit. Aardpeer hoef je niet per se te schillen, maar in dit gerechtje ziet het er geschild beter uit. Ook de aardappelen mag je jassen. Snijd beide groenten in blokjes. Stoof de sjalot aan in boter, voeg de boerenkool (en look) toe. Laat een paar minuutjes sudderen en doe er dan de topinamboer en de aardappelen bij.  Ook dit mag even stoven, voeg er daarna wat water aan toe en laat een kwartiertje gaarkoken met de deksel op de pot. Afgieten, een beetje melk toevoegen, kruiden met peper, zout en nootmuskaat en stampen maar tot puree. Afwerken met fijngesnipperde bieslook.