10 april 2020

Granda

En daar zijn ze dan, onze eerste tomatenplantjes. Helemaal van nul begonnen. Elk zaadje hebben we met veel liefde in de grond gestoken.

Groot, klein, rood, groen en zwart, we zijn tientallen soorten en maten van tomaten aan het kweken. Uiteraard de ‘gewone’ smaaktomaat, maar ook speciale rassen zoals Granda, Little Cherry of Moneymaker. Onder onze speciale rood-blauwe groeilampen – het leek wel een beetje discotheek in huis – zijn ze de voorbije weken volop aan het kiemen gegaan. In juli kunnen ze bij jullie op het bord liggen…

Wat je allemaal kan met tomaten

Lekker vers en onbewerkt zijn tomaten uit de hof op z’n heerlijkst. Maar soms heb je er zoveel dat de inspiratie op is. Een goed idee is ze dan verwerken in een chutney, dan heb je er nog maanden plezier van.

Het receptje: Tomatenchutney

Ingrediënten: 

  • 1 kilo tomaten
  • 1 appel
  • 1 sjalot
  • 1 rode chili
  • 1 citroen
  • 3 takjes rozemarijn
  • 1 eetlepel mosterdzaadjes
  • 250 gram bruine suiker
  • 150 ml ciderazijn
  • Snuifje zout

Bereiding:

Was de tomaten, verwijder het groene kroontje en snij ze in grove partjes. Snipper de sjalot. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snij in blokjes. Snij het pepertje fijn, haal er wel eerst de zaadjes uit als je het niet te pittig wil. Stoof het sjalotje aan, voeg de tomatenblokjes toe. Meng met suiker, mosterdzaadjes, azijn en zout en breng aan de kook. Laat de chutney een kwartiertje sudderen. Voeg rozemarijn en citroensap toe. Laat 30 minuten inkoken.

Tip:

Je kan de chutney bewaren in glazen potten: doe die even in kokend water, laat uitlekken en vul dan met de tomatenchutney. Hermetisch afsluiten.