De ene houdt ervan, de andere vindt ze echt maar niks. Maar met spruitjes kan je zoveel meer kanten uit dan je denkt. Hoewel simpelweg gestoofd met flink wat nootmuskaat zeker niet te versmaden is, voelen die kleine groene balletjes zich ook perfect thuis bij pasta, in een winters slaatje of als hoofdrolspeler in een quiche.
Met deze ‘taart’ van spruitjes en belegen kaas kan je het jezelf zo moeilijk of gemakkelijk maken als je wil. Kruimeldeeg is op zich vlug gemaakt, maar uit de winkel gaat het natuurlijk nog sneller. We geven de lange versie hier wel graag mee: je maakt eerst het deeg omdat het een uurtje in de koelkast moet rusten voor je het kan uitrollen.
Voor het kruimeldeeg:
Voor de vulling:
Aftrappen doen we met het deeg. Doe de boter en het snuifje zout in de mengkom van de keukenmachine. Laat draaien op matige snelheid zodat de boter zacht wordt. Voeg voorzichtig één ei en twee eierdooiers bij. Als dat een mooie massa is geworden, doe je er de helft van de bloem bij. Laat kneden, de snelheid mag systematisch hoger. Voeg daarna de rest van de bloem erbij en draaien maar tot je een gladde bol krijgt. Die kneed je nog even mooi met de hand en dan gaat het deeg een uurtje in plastic folie in de koelkast.
Tijd voor de vulling (intussen laat je wel al de oven voorverwarmen op 180 graden). Maak de spruitjes proper en kook ze beetgaar. Schil de aardappelen, snijd ze in blokjes en kook af. Snipper de ui en stoof even met de knoflook. Klop de eieren los met room en kruid met nootmuskaat, peper en zout. Voeg het uimengsel toe aan de eieren. Rol het kruimeldeeg uit en leg in een beboterde quiche-vorm. Prik met een vork een paar gaatjes in het deeg en bak blind op 180 graden voor een vijftal minuten. Haal de taart uit de oven, strooi een beetje paneermeel op de bodem en giet het ei-roommengsel erin. Halveer de spruitjes en leg ze – met de gesneden kant naar beneden – op het eimengsel, samen met de aardappelblokjes. Strooi er de blokjes belegen kaas op. Bak voor een half uurtje in de oven. De quiche moet lekker goudbruin zijn. Wie wil, kan er zeker ook nog gebakken spekjes aan toevoegen of de belegen kaas vervangen door blauwe kaas. Spruitjes gaan bijvoorbeeld graag in zee met Achelse Blauwe…