3 november 2020

Spruitjestaart

De ene houdt ervan, de andere vindt ze echt maar niks. Maar met spruitjes kan je zoveel meer kanten uit dan je denkt. Hoewel simpelweg gestoofd met flink wat nootmuskaat zeker niet te versmaden is, voelen die kleine groene balletjes zich ook perfect thuis bij pasta, in een winters slaatje of als hoofdrolspeler in een quiche.

Met deze ‘taart’ van spruitjes en belegen kaas kan je het jezelf zo moeilijk of gemakkelijk maken als je wil. Kruimeldeeg is op zich vlug gemaakt, maar uit de winkel gaat het natuurlijk nog sneller. We geven de lange versie hier wel graag mee: je maakt eerst het deeg omdat het een uurtje in de koelkast moet rusten voor je het kan uitrollen.

Ingrediënten

Voor het kruimeldeeg:

  • 500 gram bloem
  • 250 gram zachte boter
  • 3 eieren
  • Snuifje zout
  • Of: een rol kant-en-klaar kruimeldeeg

 

Voor de vulling:

  • 3 eieren
  • 300 gram spruitjes
  • 200 gram aardappelen
  • 1 sjalot
  • 1 teentje knoflook
  • 220 ml room
  • 120 gram belegen kaas (blok)
  • paneermeel
  • Zout, peper, nootmuskaat

Bereiding

Aftrappen doen we met het deeg. Doe de boter en het snuifje zout in de mengkom van de keukenmachine. Laat draaien op matige snelheid zodat de boter zacht wordt. Voeg voorzichtig één ei en twee eierdooiers bij. Als dat een mooie massa is geworden, doe je er de helft van de bloem bij. Laat kneden, de snelheid mag systematisch hoger. Voeg daarna de rest van de bloem erbij en draaien maar tot je een gladde bol krijgt. Die kneed je nog even mooi met de hand en dan gaat het deeg een uurtje in plastic folie in de koelkast.

Tijd voor de vulling (intussen laat je wel al de oven voorverwarmen op 180 graden). Maak de spruitjes proper en kook ze beetgaar. Schil de aardappelen, snijd ze in blokjes en kook af. Snipper de ui en stoof even met de knoflook. Klop de eieren los met room en kruid met nootmuskaat, peper en zout. Voeg het uimengsel toe aan de eieren. Rol het kruimeldeeg uit en leg in een beboterde quiche-vorm. Prik met een vork een paar gaatjes in het deeg en bak blind op 180 graden voor een vijftal minuten. Haal de taart uit de oven, strooi een beetje paneermeel op de bodem en giet het ei-roommengsel erin. Halveer de spruitjes en leg ze – met de gesneden kant naar beneden – op het eimengsel, samen met de aardappelblokjes. Strooi er de blokjes belegen kaas op. Bak voor een half uurtje in de oven. De quiche moet lekker goudbruin zijn. Wie wil, kan er zeker ook nog gebakken spekjes aan toevoegen of de belegen kaas vervangen door blauwe kaas. Spruitjes gaan bijvoorbeeld graag in zee met Achelse Blauwe…

Wij maken gebruik van cookies of gelijkaardige technologieën (bv. pixels of sociale media plug-ins) om o.a. uw gebruikservaring op onze website zo optimaal mogelijk te maken. Daarnaast wensen wij analyserende en marketing cookies te gebruiken om uw websitebezoek persoonlijker te maken, gerichte advertenties naar u te verzenden en om ons meer inzicht te geven in uw gebruik van onze website.

Gaat u ermee akkoord dat we cookies gebruiken voor een optimale websitebeleving, opdat wij onze website kunnen verbeteren en om u te kunnen verrassen met advertenties? Bevestig dan met "OK".

Wenst u daarentegen specifieke voorkeuren in te stellen voor verschillende soorten cookies? Dat kan via onze cookie policy. Wenst u meer uitleg over ons gebruik van cookies of hoe u cookies kan verwijderen? Lees dan onze cookie policy.