17 juli 2020

Zoet-zuur….

Deze week een uitdaging in onze groentepakketten: augurk. Om zelf in te maken, we gaan voor doe-het-zelfzaak…😊.

Ingrediënten

  • 500 gr verse augurken
  • 1 l water
  • 75 gr zout
  • 200 ml witte wijnazijn
  • 150 ml water
  • 150 ml witte wijn
  • 50 gr suiker
  • Verschillende kruiden naar keuze: peperbolletjes, mosterdzaadjes, chilipepertje, dille, korianderzaadjes, kruidnagel, look, laurier…

 

Bereiding

Breng 1 liter water aan de kook, met 75 gram zout. Was de augurken, wrijf de venijnige stekeltjes – mijn interpretatie 😊 – op de schil weg. Kleine augurken maak je in z’n geheel in, grote snijd je in schijfjes of plakken. Doe in een kom. Het kokend water giet je over de augurken. Laat een nacht trekken en giet af. Zet een pan op het vuur met 150 ml water, 200 ml witte wijnazijn, 150 ml witte wijn en suiker. Breng aan de kook en proef. Als het te zuur is, kan je nog suiker toevoegen. Doe er nu de kruiden bij, naar wens en gevoel. Zeker peperbolletjes en mosterdzaadjes. Laat een dikke tien minuten koken. Zet intussen een gesteriliseerde glazen pot met deksel klaar, waarin je de augurken alvast doet. Na tien minuten koken, giet je de ‘pekel’ over de augurken. Doe het deksel op de pot en draai onmiddellijk om: zo verzegel je de augurken. Na een dikke week kan je al proeven…