11 juni 2021

B (l) oeiende kool

Dat broccoli zich officieel één van de superfoods mag noemen, is intussen gemeen goed. Calcium, vezels, vitamine C, bèta-caroteen, het zit er allemaal à volonté in. Dit groentje zou zelfs tegen kanker helpen beschermen. En de naam? Broccoli is eigenlijk gewoon het meervoud van het Italiaanse broccolo, oftewel de bloeiende top van een kool.

Je kan uiteraard heel veel kanten uit met broccoli: in de wok, gestoofd, met stamppot, zelfs rauw. In deze frittata doen we er, voor de extra vitaminen, ook nog eens ijzersterke spinazie bij.

Ingrediënten

  • 4 eieren
  • 1 kleine broccoli
  • 75 gram spinazie
  • 1,5 aardappel
  • 1 witte ui
  • 1 teentje look
  •  75 gram (biologische) feta
  •  1 takje tijm
  • 1 takje basilicum
  • Paar blaadjes oregano (of tl gedroogde oregano)
  • Peper en zout

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de broccoli in roosjes en kook beetgaar in gezouten water. Giet af met koud water, zodat ze niet verder garen. Schil de aardappelen en snijd in blokjes. Ook de patatjes kook je beetgaar (of zelfs nog iets minder). Dat is belangrijk, want anders krijg je straks platte groenten in de oven.

Was de spinazie, de dikkere steeltjes kan je eraf snijden. Snijd de ui grof en plet de knoflook. Stoof look en ui aan in de pan. Voeg de spinazie toe om te stoven, dan ook nog even de broccoli en de aardappelen. De fijngehakte kruiden mogen er bij. Breek de eieren in een kom, klop ze even los met een vork en kruid met versgemalen peper en zout.

Vet een bakblik in (dan krijg je straks de frittata er makkelijker uit). De groenten mogen op de bodem, daarover gaan de eieren en tot slot verkruimelde feta. Een dikke 20 à 25 minuten mag de omelet bakken in de oven. Op het laatste moment zet je even de grill aan om de bovenkant af te bakken.

Haal uit de oven en serveer meteen: het makkelijkst keer je de frittata om op een bord, met dan een bord op de bovenkant om hem weer om te draaien. Afwerken kan je mooi met wat kiemgroentjes of rucola.