18 juni 2021

Zomerse andijvie

Andijvie heb je eigenlijk in twee varianten: diegene met krulletjes (krulandijvie dus…) maar ook het stevigere broertje zonder al die franjes. En het is net die andijvie die in de pakketten van de hof zit. Precies omdat je ‘m zowel warm als koud kan eten.

Je kan deze andijvie dus ook in een slaatje eten, maar er zit wel een bittertje aan. Niet vreemd aangezien hij thuishoort in het rijtje van witloof, chicorei en co. Maar in warme gerechten scoort hij zonder twijfel. Gezond is andijvie bovenal, met veel vitamines en een ontgiftende rol voor de lever. Het receptje is een persoonlijke favoriet: zomerse stamppot met andijvie. Kan niet stuk…

Ingrediënten

  • Kleine krop andijvie
  • 500 gram aardappelen
  • 1 lente-uitje
  • 3 à 4 zongedroogde tomaatjes
  • Melk
  • Peper
  • Zout
  • nootmuskaat

Bereiding

Was de andijvie en snijd in reepjes. Schil de aardappelen, snijd ze in vieren en laat gaarkoken in gezouten water. De lente-ui mag intussen in ringetjes, de tomaatjes hak je ook in reepjes. Als de aardappelen gaar zijn, giet je ze af. Laat even ‘bloemig’ worden op het vuur en stamp dan met de melk, peper, zout en nootmuskaat tot puree. Daarna mogen andijvie, tomaatjes en lente-ui erbij. Lekker fris met deze hete temperaturen. Een gehaktballetje is hier altijd lekker bij.