14 september 2021

Artisjok bij de borrel

De ene vindt het een delicatesse, de andere gruwt ervan als ie een stukje op de pizza vindt. Een bloem onder de groenten is artisjok in elk geval. Letterlijk zelfs, want het is de vurige knop van een distelsoort.

Vooral hoe je artisjok kookt, is belangrijk. Zowel qua smaak als kleur moet je een extraatje toevoegen aan deze prikkelbare groente. Uiteraard kan je artisjok in allerlei gerechten verwerken, maar nog het eenvoudigst (en sjiek 😊) is als borrelhapje.

 

Ingrediënten

  • Eén (of meerdere artisjokken)
  • Water
  • Bloem
  • Peper en zout
  • Citroen
  • Mayonaise
  • Yoghurt
  • Teentje look

Bereiding

Breek de stengel van de artisjok. Doe een bodempje gewone bloem in een kookpot, voeg water toe en roer om. Kruid met peper en zout. Pers de citroen uit en giet bij het water. Het citroensap is vooral bedoeld om verkleuring tegen te gaan, jouw artisjok moet toch z’n elegante groene tintje behouden… Zorg dat de groente ondergedompeld is en laat een dikke 40 minuten koken (de artisjok is klaar als je er makkelijk met een vork in kan prikken). Laat goed uitlekken. Plooi de bloem voorzichtig een beetje open en haal het hartje eruit. Met een lepel schep je de vezelige bodem leeg. Echt niet lekker, geloof me. Maak een dipsausje van yoghurt, mayonaise en uitgeperste look. Het binnenste van de artisjok dient meteen als dipkommetje. Als dat niet mooi is… (iedereen kan nu een blaadje plukken en dippen).

Wij maken gebruik van cookies of gelijkaardige technologieën (bv. pixels of sociale media plug-ins) om o.a. uw gebruikservaring op onze website zo optimaal mogelijk te maken. Daarnaast wensen wij analyserende en marketing cookies te gebruiken om uw websitebezoek persoonlijker te maken, gerichte advertenties naar u te verzenden en om ons meer inzicht te geven in uw gebruik van onze website.

Gaat u ermee akkoord dat we cookies gebruiken voor een optimale websitebeleving, opdat wij onze website kunnen verbeteren en om u te kunnen verrassen met advertenties? Bevestig dan met "OK".

Wenst u daarentegen specifieke voorkeuren in te stellen voor verschillende soorten cookies? Dat kan via onze cookie policy. Wenst u meer uitleg over ons gebruik van cookies of hoe u cookies kan verwijderen? Lees dan onze cookie policy.