24 november 2020

Rammenas maakt comeback

Lange tijd was het één van die vergeten groenten, maar rammenas maakt tegenwoordig een stevige comeback. Door z’n pittige smaak wordt hij veelal in slaatjes gegeten of als groente-carpaccio (met gerookte zalm). Maar waarom ook niet eens warm proberen als soep of in oer-Belgische stoofpot. Zowel met of zonder vlees kan.

Zoals het een ecologische stadsmoestuin betaamt, beginnen we met de vegetarische variant. Wel even waarschuwen: rammenas is nogal gevoelig voor mee-eters, hier en daar kan je dus gaatjes vinden in de zwarte wortel maar die snijd je gewoon weg.

Ingrediënten

  • 150 gram witte of borlotti-bonen
  • 1 rammenas
  • 1 wortel
  • 1 knolselder
  • 0,5 koolrabi
  • 1 teentje look
  • 1 ui
  • 1 flesje donker bier (of twee 😊)
  • Halve liter groentebouillon
  • Olijfolie
  • Peper en zout
  • Snuifje kaneel
  • Handvol rozijnen (optioneel)

Bereiding

Als je gedroogde bonen gebruikt, moet je ze een nachtje laten weken en de volgende dag al even beetgaar koken. Voor het gemak kan je ook bonen uit blik nemen. Spoel de bonen en laat ze uitlekken. Dan kan je de ui snipperen en het teentje look uitpersen. Schil de wortel, de knolselder, de koolrabi en de rammenas. Snijd in blokjes. Fruit de ui aan in een kookpan, voeg de rest van de groenten en de look toe. Laat even samen stoven, voor een vijftal minuutjes. Het flesje bier mag er nu bij, samen met de bouillon. Stoven doe je nu voor een 15 à 20 minuten op een zacht vuur. Wie het graag iets zoeter heeft, kan er geweekte rozijnen bij doen. Of eventueel een flinke lepel stroop. Na tien minuten doe je er de bonen bij. Laat nog even sudderen en kruid dan af met zout, peper en kaneel (voorzichtig met dat laatste, het kan erg snel te veel zijn). Serveer met gebakken patatjes (met rozemarijn in de oven). Of met wilde rijst.

 

En dan met vlees…

 

Ingrediënten

  • 1 kilo rundstoofvlees
  • 1 rammenas
  • 1 aardappel
  • 2 wortels
  • 200 gram pompoen
  • 1 ui
  • 1 teentje look
  • 1 flesje donker bier (of twee 😊)
  • Halve liter rundsbouillon
  • Enkele takjes verse tijm
  • 1 laurierblad
  • Boter
  • Peper en zout
  • Enkele lepels stroop (optioneel)

Bereiding

Snipper de ui fijn en pers de look uit. Schil de overige groenten en snijd in grovere stukken. Verhit boter in een kookpot en schroei het stoofvlees dicht. Niet alle vlees tegelijk in de pan doen, het moet een mooi korstje krijgen. Kruid met peper en zout. Haal daarop het stoofvlees uit de kookpan en fruit de ui aan. Voeg nog wat boter toe en stoof de groenten en de look even mee. Dan mag ook het vlees er weer bij. Tijd om te blussen met bier en rundsbouillon (naar smaak gebruik je één of twee flesjes bier). Kruid met peper, zout, het laurierblad en enkele takjes tijm. Laat minstens een uur tot anderhalf uur zachtjes stoven. Wie het graag iets zoeter heeft, kan er nog een lepel of twee stroop bijdoen. Serveer met patatjes uit de oven met rozemarijn.