8 september 2020

Stoempen maar

Omdat het soms ook gewoon eenvoudigweg lekker mag zijn. Zeker met dit miezerend weer. Op het menu: andijviestoemp met spekjes. Hartverwarmend.

 

 

De herfst lijkt definitief in aantocht. En dus is de tijd voor comfort food aangebroken (alhoewel we eigenlijk altijd wel graag ‘stoemp’ op het bord zien verschijnen…). Met andijvie heeft die zeker een uitgesproken smaak.

 

Ingrediënten

  • Halve krop andijvie
  • 400 gram aardappelen
  • 1 teentje look
  • 1 stengelui
  • 75 gram gerookte spekblokjes
  • Lichte kookroom
  • Boter
  • Peper, zout en nootmuskaat
  • Bieslook (optioneel)

 

Bereiding

Was de andijvie en snijd in dunne reepjes. Snipper de stengelui en plet de look. Stoof ui en look glazig in een beetje boter. Voeg de andijvie toe. Laat verder stoven. Schil intussen de aardappelen en kook ze gaar. Voeg na het afgieten wat kookroom toe, kruid met peper, zout en nootmuskaat en stamp tot puree. In een pan bak je de spekjes lekker krokant, zonder extra olie of boter. Doe nu zowel de andijvie als de spekjes bij de puree. Eventueel kan je ook nog wat bieslook toevoegen. Wie er graag nog een stukje vlees bij heeft: altijd smakelijk met worst of een kalfslapje.