6 oktober 2020

Een streepje zon

Met dit herfstweer kan je maar beter nog even de zon op het bord brengen. Radicchio (of rood lof) is lekker kleurrijk als sla met een fijne vinaigrette, maar past ook perfect gestoofd bij pasta.

Radicchio is het Italiaanse neefje van witloof en heeft dus ook een beetje die bittere toets. In de hof herken je rood lof amper, de temperamentvolle krop van wit en bordeaux zit netjes verborgen onder een resem groene schutbladeren. Pas na het ‘uitpakken’ kom je tot het mooie bolletje dat kleur geeft aan elk slaatje. Een tip trouwens: radicchio kan je best scheuren en niet snijden, zo blijft hij langer vers en knapperig.

 

Ingrediënten

  • 300 gram radicchio
  • 250 gram tagliatelle
  • 2 teentjes look
  • 150 gram kookroom
  • 250 gram tomaatjes
  • 100 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • Olijfolie
  • Zout en versgemalen zwarte peper

Bereiding

We gooien inderdaad onze eigen tip al meteen overboord, maar voor dit recept mag je de radicchio dus wel in reepjes snijden. Pel en pers de look. Stoof aan in olijfolie. Voeg de radicchio toe en laat even slinken. Snijd de tomaatjes in kwartjes en doe in de stoofpan. Kruid met peper en zout. Laat alles nog een dik minuutje stoven en dan mag de kookroom erbij. Kook de pasta beetgaar in gezouten water. Giet de linguine af en voeg toe aan de saus. Je kan er altijd nog een (klein beetje) kookwater bijdoen, dat helpt de saus indikken en geeft wat glans. Dien op met de Parmezaanse kaas. Buon appetito.

Twee voor de prijs van één

Maar met radicchio maak je uiteraard ook een zalige herfstsalade. Hiervoor ga je dus best wel aan het scheuren. Combineer met vers fruit, zoals appel, dadels, rozijnen, vijgen of bijvoorbeeld gebakken peer. Voeg kaas naar jouw smaak aan het slaatje toe, zeker niet te versmaden is Achelse blauwe, gorgonzola of geitenkaas. Afwerken met noten, zoals walnoten, hazelnoten of amandelen. Wat het helemaal afmaakt, is die andere typische herfstgroente: veldsla. Toevallig ook in de groentepakketten van deze week 😉. Bij zoveel smaak hoort een simpele vinaigrette van rodewijnazijn, olie en honing.