Echte schoonheid zit van binnen, klinkt het cliché. Maar de chioggia-biet maakt die uitspraak ook echt waar: als je de Italiaanse biet opensnijdt, verrast die met een kleurenspel van wit en roodroze. De smaak is ook veel zachter dan de aardse beet van de rode biet. Dé manier om een slaatje mee te pimpen. Maar nog zoveel meer. Zoals een tarte flambée uit de Elzas (of Flammkuchen, zoals die daar ook wel heet).
Het deeg:
Meng de gist met het water in een kommetje. Laat een paar minuten trekken. Voeg bloem, gist, olijfolie en zout samen in een grote kom of de keukenmachine. Kneed tot een samenhangend deeg, zowat 5 tot 10 minuten. Bestrijk een tweede kom lichtjes met olijfolie en laat hierin het deeg rijzen, afgedekt met een keukenhanddoek of plastic folie. Reken op 1,5 uur rijstijd, op een warme plek.
De vulling:
Rol het deeg uit en leg op de ingevette bakplaat. Je kiest zelf of je een ronde of vierkante tarte wil. Meng de geitenkaas met de crème fraiche en het bietensap. Smeer uit over het deeg en rits er de blaadjes van de tijmtakjes over. Bak 15 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden. Schil intussen de chioggia-bieten, snijd ze fijn met de mandoline en blancheer ze een minuutje in kokend water. Meteen afspoelen met koud water (zodat ze niet verder garen) en laten uitlekken. Meng naar smaak met de truffelolie. Verdeel meteen over de tarte flambée of Flammkuchen.
Een tip (met dank aan Christine, onze kenner van groenten en Italiaans): chioggia spreek je uit als ‘kijodzja’. De naam heeft de biet te danken aan de gelijknamige Italiaanse stad, gelegen in de provincie Venetië.