Als er één groente in de hof de show speelt, moet het toch wel regenboogwarmoes zijn (zonder dat we al die andere pareltjes in de moestuin oneer aan willen doen…). Fel roze, knalgeel, flitsend oranje. En nog lekker ook. In deze quiche, bijvoorbeeld.
Met regenboogwarmoes kan je alle kanten uit: in een vegetarische lasagne, gestoofd als spinazie, in een stamppotje. Je kan het zelfs pureren en onder de patatjes mengen als de kindjes het niet zo begrepen hebben op ‘zichtbare’ groenten. Wij houden het op een kleurrijke quiche.
Omdat het soms ook eens makkelijk mag gaan in de keuken gebruiken we voor deze quiche kant-en-klaardeeg. Wie toch de extra moeite wil doen, vindt onderaan het recept voor zelfgemaakt kruimel- of zanddeeg. Heel belangrijk: het moet zanddeeg zijn, vooral geen bladerdeeg want dat wordt al snel wak met zo’n vulling.
Om zeker te zijn dat onze bodem krokant is, gaan we het deeg trouwens eerst ‘blind’ bakken: doe het deeg in de quichevorm, prik er wat gaatjes in met een vork en leg er bakpapier bovenop. Daarover strooi je droge bonen of erwten (die bewaar je daarna gewoon in de kast voor de volgende bakbeurt). Bak een tiental minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden.
Intussen snijd je de kleurrijke stengels van de warmoes in stukjes. Het blad mag in reepjes. Snipper de ui en pers de look uit. Die mogen al even aanstoven in een pan met olijfolie. Daarna kunnen de stukjes stengel erbij. Kruid met peper en zout. Pas op het allerlaatste laat je de bladeren even meestoven. Van het vuur roer je er de pijnboompitten onder. Kluts de eieren met de room en de ricotta.
Laat de blindgebakken taartbodem een paar minuutjes afkoelen en dan mogen de groenten erbij (uiteraard haal je eerst het bakpapier en de bonen weg 😊). Bovenop de warmoes mag het eimengsel, bestrooid met geraspte kaas. Bak voor 25 à 30 minuten in de oven op 185 graden. Serveer met een slaatje.
Voor het kruimeldeeg:
Bereiding
Doe de boter en het snuifje zout in de mengkom van de keukenmachine. Laat draaien op matige snelheid zodat de boter zacht wordt. Voeg voorzichtig één ei en twee eierdooiers bij. Als dat een mooie massa is geworden, doe je er de helft van de bloem bij. Laat kneden, de snelheid mag systematisch hoger. Voeg daarna de rest van de bloem erbij en draaien maar tot je een gladde bol krijgt. Die kneed je nog even mooi met de hand en dan gaat het deeg een uurtje in plastic folie in de koelkast.